vattenlinje1
vattenlinje

Utrustning

Kite: Detta är motorn i kitesurfing. Det är en 5-20kvm stor skärm som sitter fast i ca 25 meter långa linor. Linorna löper till en bom och till selen man har på sig. Konstruktionen gör kiten fullt styrbar och ger möjlighet att skota ut och in (öka / minska kraften från kiten).

Man kan dela upp kitesen i två huvudtyper: foil och LEI (Leading Edge Inflatable).

En foilkite är lik en paraglider i uppbyggnaden med celler som blåses upp av vinden. Den håller sin form genom ett bridlesystem (flera små linor) och har en mycket effektiv vingprofil som generar mycket kraft per kvm. Foil-kites finns med både öppna celler för landbruk, och stängda celler för vatten och landbruk.

LEI kites är uppbyggda av endast ett lager duk och håller sin form med hjälp av ett uppumpbart skelett och oftast en mycket liten bridle. LEI-kiten är framförallt gjord för vattenbruk och är den klart vanligaste typen för kitesurfing.


Bräda: Brädan som används vid kitesurfing är vanligtvis en twintip som till utseendet påminner om en wakeboard. Dock är det vanligast att man använder pads och stroppar istället för wakeboots. Fördelen med pads och stroppar är att man lätt kan komma på/av brädan och är det självklara valet som nybörjare. En kitebräda måste också vara snabbare och de är gjorda för att hela tiden ligga på häl eller tåskär. En normal twintip är ca 130-140cm lång och runt 40 cm bred. Förutom twintips kan man även köra på vågbrädor, skimboards, wakeboards och vattenskidor.


Sele: Till skillnad från vad många tror så använder man bommen enbart för styrning och kontroll av kiten. Kraften kommer direkt till en sele man har på sig. Därför behöver man inte vara jättestark för att kunna kitesurfa, utan det handlar mycket mer om teknik än styrka. Eftersom det är stora krafter inblandade och man ibland kör flera timmar i sträck är det mycket viktigt att man har en sele som sitter bra på ens kropp.


Våtdräkt: Av både komfort och säkerhetsskäl är det viktigt att man inte fryser när man surfar därför behöver man oftast en våtdräkt när man surfar i Sverige. En våtdräkt anpassad för kitesurfing ska vara lagom varm, rörlig, slitstark och gärna vindavvisande. Det finns många olika märken och modeller anpassade för kite på marknaden. Det viktigaste är att man väljer en som sitter bra och känns skön. En normal tjocklek i Sverige är 5/3, där dräkten är 5mm på tjockaste stället och 3mm på tunnaste. Med en sådan konstruktion får man både värme och rörlighet där det behövs.


Hjälm: En bra hjälm för kitesurfing ska sitta bra, vara lätt och inte suga åt sig vatten.

Kitesurfing

Kitesurfing eller Kiteboarding är en relativt ny och starkt växande sport vilket inte är konstigt att förstå när man har provat. Man kan beskriva det som en blandning mellan wakeboard, vindsurfing, paragliding och snowboard. Det är den perfekta kombinationen av naturupplevelse och action samtidigt som det ger bra träning och är miljövänligt.

Kiten eller draken är en 5-20kvm stor skärm som med hjälp av vinden ger dig kraft att hoppa 10m högt och komma upp i hastigheter på över 50km/h (rekordet ligger på över 54 knop = 100+km/h). Möjligheterna är många! Man kan surfa vågor, tävla i freestyle eller race, köra på hopp och sliders mm. Under vinterhalvåret kan man använda samma kite och istället ta på sig snowboard eller skidor, och ge sig ut på snowkiting på närmaste äng eller fjäll. Det är just variationen som gör att kitesurfing växer så fort, alla kan köra på sitt sätt.

 

Historia

Farkoster som drivits av kites har funnits i minst 200 år men det var först i slutet av 70-talet man började experimentera med att surfa efter kites. Det tog ytterligare 20 år till sporten började breda ut sig och kom till sverige -99. Efter det har utvecklingen gått kraftigt framåt, både vad gäller utrustning och antalet utövare. Kitesen har blivit betydligt säkrare och mer lätthanterliga, vilket öppnat upp för fler människor att njuta av denna fantastiska sport.

fsspeed3
kitekursprivat
riggning2
steadypull
kitelaunch1
Kiteskola2000x600tonad

Kiteskola.se - Kontakt: 0708-22 77 50 - info@kiteskola.se